1,2,3... motip?
“Ji’a masak apa malam ni?”
“Tadi Along beri ketam dan kerang. Mertuanya kirim. Jadi, Ji’a ingat ketam tu nak buat masak lemak. Kerang tu rebus buat cicah dengan air
asam.”
Ahmad Farhan yang baru menuang air kosong
ke dalam gelas, tidak jadi untuk minum. Badan dibawa pusing memandang Ji’a yang
sedang membasuh beras di sinki.
Bagai tahu dirinya diperhatikan, Ji’a turut
menoleh. Kelat wajah si suami membuatkan bibir Ji’a tersenyum nipis.
“Takkan nak tolak, Along dah beri.” Ji’a
kemam bibir sedaya upaya tahan gelak. Tahu yang Ahmad Farhan itu alergik
makanan laut, sengaja ‘dibakar’ hati Laksamananya itu.
“Habis abang nak makan apa malam ni?” Ahmad
Farhan bernada pasrah.
Ketawa yang ditahan akhirnya dilepaskan
juga. Ji’a berjalan mendekati Ahmad Farhan.
Tangan yang basah dihalakan ke wajah si suami. Dipercikkan sisa air di tangannya,
membuatkan Ahmad Farhan pejamkan mata.
“Ji’a dah masakkan sup ayam untuk abang dan
Datul. Plus sambal tongyu menu wajib abang tu.” Kata Ji’a sambil hidupkan
periuk nasi elektrik.
Sambal tongyu. Ahmad Farhan sengih. Isterinya
itu masih tetap mahu menyebut sambal kicap dengan nama begitu.
“Disebabkan Ji’a kena masak banyak lauk,
malam ni abang kena basuh pinggan mangkuk kotor!” Ji’a berikan arahan tegas.
“Ya lah, ya lah.” Ahmad Farhan jawab sambil buat gaya tabik hormat dengan senyum yang bertampal di bibir.
P/s: Serius! Tak tau motip entri ni apa. Yang pasti, la ni teringat air tangan mak di kampung. Bersabarlah wahai hati. Minggu depan tu dah tak lama. Huhu. *pujuk hati*
Comments
Post a Comment
ketuk-ketuk di sini